Radionica o utjecaju MRE na okoliš u obalnim, otočnim i morskim područjima Sredozemlja

Radionica o utjecaju MRE na okoliš u obalnim, otočnim i morskim područjima Sredozemlja

Lokacija: Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

Datum: 09.11.2018.
Vrijeme: 11:00 - 15:00

Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu (UNIZAG FSB) kao dio tima na projektima PELAGOS i ECO-NautiNET  sa zadovoljstvom objavljuje da će se u Zagrebu, 9. studenog 2018. godine, s početkom u 11:00, u Prodekanskim prostorijama Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 5), održati radionica o utjecaju tehnologija plave energije i eko-inovacija u nautičkom sektoru na okoliš u obalnim, otočnim i morskim područjima Mediterana.

Tokom ovog događaja ukratko će se predstaviti online platforma za suradnju između dionika Interreg MED projekta „Promoting innovative cLusters and nEtworks for mArine renewable energy synerGies in Mediterranean cOasts and iSlands – PELAGOS“ te će se po prvi put predstaviti projektNetwork’s support for SMEs in the Nautical sector of the Adriatic-Ionian Region – ECO-NautiNET”.

Kao što smo vas već prije informirali, svrha PELAGOS projekta je stvaranje i promicanje nacionalnih platformi za Plavu energiju u Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Grčkoj, i Cipru, a zatim osnivanje i rad transnacionalnog sredozemnog klastera radi zajedničkog pronalaženje mogućnosti i rješavanja izazova vezanih za Plavu energiju. Kroz suradničku shemu želi se postići sinergijski efekt promicanja istraživanja, inovativnih ideja te konkurentnih tehnologija vezanih za Plavu energiju, u obalnim i otočnim područjima Sredozemlja.

Dionici hrvatske platforme za Plavu energiju su predstavnici javnih tijela (ministarstava, regionalne razvojne agencije), istraživačke institucije, mali i srednji poduzetnici, velika poduzeća, stručne udruga, nevladine organizacija te ostali dionici koji su specijalizirani za djelatnosti i imaju aktivnu ulogu u pitanjima vezanima za Plavu energiju. Za sve upite i sugestije vezano za PELAGOS projekt, slobodno se obratite koordinatoru hrvatske platforme za Plavu energiju Hrvoju Mikulčiću putem e-pošte hrvoje.mikulcic@fsb.hr.

Projekt ECO-NautiNET je projekt sufinanciran iz programa Interreg ADRION te je njegov glavni cilj poboljšati konkurentnost i kapacitet za inovacije malih i srednjih poduzetnika (SME) u nautičkom sektoru i povezanim sektorima (materijali, održavanje, gorivo, hrana itd.) u široj Jadransko – jonskoj regiji. U tu svrhu, u okviru projekta izgrađuje se platforma za suradnju istraživača, inovatora te malih i srednjih poduzetnika, gdje će se pronaći primjeri najbolje prakse i aktualnih tehnologija u nautičkom i povezanim sektorima, materijali za učenje online te inovativni koncepti oko kojih će se okupiti zainteresirani inovatori i poduzetnici te pronaći podršku za njihovo dozrijevanje do plasmana na tržište. Projekt je do sada privukao preko 70 poduzetnika iz 5 zemalja, a sada ulazi u fazu prikupljanja inovativnih ideja od strane istraživača i inovatora.

Događaj i ručak su besplatni za sve sudionike.

PRIJAVE SU OTVORENE NA SLJEDEĆEM LINKU!

Ukoliko imate problema s online prijavom, registraciju za radionicu možete isto tako izvršiti slanjem e-pošte na gore spomenutu adresu. Pošto je broj mjesta na ovom događaju ograničen molimo vas da se registrirate što prije kako bi osigurali svoje mjesto.Organizacijski odbor

  • Prof. dr. sc. Neven Duić
  • dr. sc. Hrvoje Mikulčić
  • Antun Pfeifer, mag. ing. mech.

Raspored predavanja

VrijemePrezentacijaPredavač
11:00 - 11:15Registracija sudionika
11:15 - 11:25Pozdravni govor i uvod u projekte Pelagos i ECO-NautiNET dr. sc. Hrvoje Mikulčić, UNIZAG FSB
11:25 - 11:55Modeliranje utjecaja na okoliš u priobalnom području Sanja Grgurić, CEO Gekom d.o.o.
11:55 - 12:25Terenska istraživanja za potrebe studija utjecaja na okoliš MRE sustava kroz primjer EU/IPA projekata JASPPer i CoRE Marko Mlinar, dipl. ing. fiz., Hrvatski hidrografski institut
12:25 - 12:35Predstavljanje projekta ECO-NautiNET Antun Pfeifer, mag. ing. mech., UNIZAG FSB
12:35 - 13:00Financiranje partnerstava i eko-inovacija u svrhu zaštite okoliša Dunja Petercol, Savjetnica Odbora za inovacije, HAMAG-BICRO
13:00 - 15:00Ručak i povezivanje