Plava ekonomija, nove tehnologije i mogućnosti financiranja, fokus 1. poslovnog foruma

Plava ekonomija, nove tehnologije i mogućnosti financiranja, fokus 1. poslovnog foruma

Datum: 16.11.2020.

Prošli je tjedan održan prvi poslovni forum europskog projekta BLUE DEAL u okviru Circle the Med 2020, Mediteranskog internetskog foruma usredotočenog na kružnu ekonomiju.

Poslovni forum organiziran je s ciljem prenošenja znanja i alata iz Blue Deal projekta na privatne dionike, startupe, mala i srednja poduzeća te kreatore politike potičući razmjenu znanja i kontakata te stvarajući mogućnosti za suradnju.

Tijekom prve sesije, koordinator projekta BLUE DEAL, prof. Simone Bastianoni, istaknuo je glavne ciljeve projekta, kao i rezultate postignute tijekom prve godine provođenja projektnih aktivnosti. Konkretno, radi se o aktivnostima provedenima tijekom prva dva laboratorija za prijenos znanja iz Blue Deal projekta i važnost sudjelovanja građana unutar participativnih procesa. Christoforos Perakis, iz Centra za obnovljive izvore energije i uštedu – CRES, predstavio je BLUE DEAL protokol prijenosa predviđen za sudjelovanje MSP-a. Costas Karamanis (mreža PRAXI) predstavio je Enterprise Europe Network, najveću svjetsku mrežu potpore malim i srednjim poduzećima s međunarodnim ambicijama te kako mogu pomoći tvrtkama koje djeluju u sektoru plave energije; Mr. Karamanis prenio je namjeru svoje tvrtke da “surađuje kako bi svojim uslugama dao svoj doprinos na uspješnom projektu”.

Drugo zasjedanje foruma bilo je u potpunosti posvećeno 11 tvrtki iz Italije (Wave for Energy Srl., Tecnomac Srl., KUMA Energy Srl.), Grčke (FEAC Engineering PC, KiNNO Consultants – InnoEnergy HUB Grčka-Cipar) Španjolske (TYPSA, Rover Maritime, Rotary Wave), Cipra (SignalGeneriX, SWEL-Sea Wave Energy Ltd.) te Izraela (Eco Wave Power), koji trenutno rade na polju plave energije. Tijekom sesije predstavili su svoje poslovanje i različite tehnologije i uređaje koje razvijaju. Uz to, sudionici su mogli zatražiti B2B sastanke kako bi dobili više informacija o tim tvrtkama te uvidjeli mogućnost suradnje.

Tijekom posljednje sesije, Thanasis Koukounaris (Dynamic Vision), Vaya Piteli (mreža PRAXI), Darko Fercej (E-Zavod), Valentina Rosini (SVIM-Svuluppo Marche Srl.) i Andrea Rosini (ILMA Srl.) usredotočili su se na isticanje različitih izvori financiranja dostupnih malim i srednjim poduzećima u području Plave energije, mogućnosti koje se nude u sklopu programa Obzor 2020, te ostale mogućnosti financiranja kao i projekti financiranja putem vaučera.

Tijekom cijelog događaja bilo je prisutno više od 520 ljudi iz 18 zemalja koji nisu propustili priliku da aktivno sudjeluju postavljanjem pitanja govornicima kroz kanale komunikacije.

Ovaj je događaj organiziran u sklopu Interreg MED BLUE DEAL projekta te horizontalne inicijative Blue Growth.

 

BLUE DEAL je europski projekt koji čini 13 partnera iz 7 mediteranskih zemalja, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupnog fond za pomoć, s proračunom od 2,8 milijuna eura.

Više informacija:

https://blue-deal.interreg-med.eu/ 

bluedeal@unisi.it