Osnivanje Koalicije za Obnovljivu Energiju Crnog Mora unutar BLUECEE projekta

Osnivanje Koalicije za Obnovljivu Energiju Crnog Mora unutar BLUECEE projekta

Lokacija: Sofija, Bugarska

Prostorija: Sofia Conference Hall, Grand Hotel Sofia
Datum: 13.06.2023.
Vrijeme: 10:30 – 12:30 EET

Centar za Studije Demokracije (CSD), u suradnji s Grupom za Energetsku Politiku iz Rumunjske, Udruženjem za Odobalnu Energiju Vjetra iz Turske i Ukrajinskog Udruženja za Energiju Vjetra, pokrenuli su Koaliciju za Obnovljivu Energiju Crnog Mora (Black Sea Renewable Energy Coalition – BSREC) – „platformu za razmjenu znanja i suradnju u razvoju ugljično neutralne morske obnovljive energije i infrastrukture“.

Osnivački sastanak održan je 13. lipnja 2023. godine u Sofiji gdje su sudjelovali predstavnici međunarodnih i nacionalnih institucija, industrijskih udruženja, akademske zajednice i nevladinih organizacija. Zajednička vizija Koalicije usmjerena je na razvoj odobalne energije vjetra u skladu s ekonomskim, društvenim i ekološkim utjecajima obnovljivih izvora energije na Crnom moru. Kroz novu inicijativu, podržat će se uspostava regulatornih okvira i smjernica za ostvarivanje potencijala energije vjetra na Crnom moru.

Osnivanje Koalicije samo je jedan dio projekta “BLUECEE – Strengthening Policy and Governance Capacity for Blue Energy in Central and Eastern Europe” Europske inicijative za klimatske promjene (EUKI). Kroz projekt, partneri iz Rumunjske, Bugarske, Hrvatske i Poljske okupljeni su s ciljem jačanja politika i kapaciteta upravljanja za plavu energiju u srednjoj i istočnoj Europi (CEE) kako bi se aktivirao potencijal obnovljive energije na moru.


Predavači i prezentacije

  • Moritz Seiler, Embassy of Germany to Bulgaria
  • Lilyana Paylova, European Investment Bank Governance
  • Cristina Simioli, Renewable Grid Initative
  • Ana-Maria Semana, World Wildlife Fund CEE
  • Assoc. Prof. Nikolay Valchev, Institute of Oceanology – Bulgarian Academy of Sciences
  • George Visan, Transelectrica
  • Liviu Gavrila, Wind Energy Association
  • Veli Bilgihan Yasacan, Black Sea Offshore Energy Federation