BLUE DEAL pokreće inicijativu za stvaranje Transnacionalnog saveza plave energije

BLUE DEAL pokreće inicijativu za stvaranje Transnacionalnog saveza plave energije

Datum: 28.06.2021.

Europski projekt BLUE DEAL pokreće novu inicijativu kojom želi uspostaviti regionalnu suradnju između različitih dionika za promicanje Plave energije (eng. BE) na Mediteranu (MED).

Cilj je koristiti pristup četverostruke zavojnice za stvaranje zajedničke točke okupljanja koji će poticati dijalog, razmjena ideja, iskustava, alata i prilika za ubrzanje razvoja plave ekonomije u regiji.

Ova inicijativa uspostavlja se prema iskustvu i rezultatima stečenim u dva prethodna projekta, MAESTRALE i PELAGOS, gdje su istraženi potencijali tehnologija različitih morskih obnovljivih izvora energije te je proveden geografski pristup mapiranja stvaranjem Webgis platforme i portala BLUE ENERGY CLUSTER sa svrhom rješavanja postojećih problema u sektoru.

Glavni cilj transnacionalnog saveza BLUE DEAL je širenje prilika za poslovanje i poduzetništvo te podrška novim inicijativama i inovacijama tvrtki koje se razvijaju na području Mediterana. Također nastoji se uključiti i građane kao bitne dionike, potrošače te potencijalne proizvođače usluga.

Eksploatacija plave energije igrat će vitalnu ulogu u postizanju ciljeva Zelenog sporazuma Europske komisije, stoga je važno znati koje su tehnologije isplative i gdje ih primijeniti, pritom uzimajući u obzir i ostale uključene sektore poput ribarstva, turizma te ekoloških čimbenika poput morskih ekosustava, migracija ptica itd.

Projekt BLUE DEAL pokreće 9 regionalnih saveza u 7 država: Albaniji, Kreti, Hrvatskoj, Cipru, Italiji (Lacij i Toskana), Sloveniji i Španjolskoj (Comunitat Valenciana i Andaluzija).

Ove višerazinske mreže suradnje saveza plave energije kreirat će osnovne smjernice o planiranju razvoja plave energije uzimajući u obzir okolišna, zakonska i socijalna ograničenja. Cilj je uspostaviti kontakt različitih aktera radi rasprave, razmjene lokalnih iskustava i utvrđivanja skupa općih postupaka i zajedničkih operativnih alata za integraciju tehnologija plave energije u regionalne energetske planove.

Subjekti i poduzeća koji se pridruže savezima imat će mogućnost proširiti svoje mreže, steći mogućnosti za međunarodnu suradnju, dobiti informacije o financijskim mogućnostima, otkriti druge postojeće mreže i alate, razumjeti kako prepoznati socijalno i ekološki odobrene projekte te naučiti kako razviti i pokrenuti projekte razvoja plave energije u svojem području djelokruga.

Simone Bastianoni, koordinator projekta primjećuje: „U regionalnim savezima projekta Blue Deal oni koji traže kompetencije mogu ih pronaći; mogu se naći oni koji pružaju kompetencije. Oko praktičnih rješenja može se postići konsenzus”.

Zainteresirani se mogu registrirati na platformi i kontaktirati BLUE DEAL ovdje: https://bluedealmed.eu/alliance

BLUE DEAL je europski projekt koji čini 12 partnera iz 6 mediteranskih zemalja, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta za pretpristupni fond za pomoć, s proračunom od 2,8 milijuna eura.

Više informacija:

https://blue-deal.interreg-med.eu/

bluedeal@unisi.it