Demistifikacija problema vezanih uz integraciju obnovljivih izvora energije

Lokacija: Velika vijećnica Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb

Prostorija: Velika vijećnica Fakulteta strojarstva i brodogradnje
Datum: 31.01.2019.
Vrijeme: Četvrtak, 31.01.2019. 10:00 - 14:00

U četvrtak 31.01.2019. u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu, održana je radionica pod nazivom „Demistifikacija problema vezanih uz integraciju obnovljivih izvora energije“. Radi se o prvome u nizu događaja koji će biti organizirani u sklopu EUKI projekta „South East Europe Energy Transition Dialogue“. Na skupu je prisustvovalo više od 130 uzvanika, među kojima je je bio i pomoćnik ministra za energetiku, Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za prostorno uređenje, pravne poslove i programe Europske unije, mr. sc. Danijel Žamboki te predsjednik upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije, Tomislav Jureković. Nakon uvodne riječi organizatora i člana projektnog tima, prof. dr. sc. Nevena Duića, gospodin Validžić je predstavio Integrirani energetski i klimatski plan za razdoblje 2021.-2030 te buduće korake vezane za njegovo revidiranje i dovršavanje.
U sklopu SEEETD projekta je izrađena studija pod nazivom „Scenarijska analiza dugoročnog planiranja energetske potrošnje i dobave s posebnim osvrtom na elektroenergetski sustav“ koju je na radionici predstavio doc. dr. sc. Tomislav Pukšec. Tiskani primjerci su podijeljeni svima sudionicima, a digitalna verzija je dostupna na stranicama platforme Hrvatske energetske tranzicije. Nakon predstavljanja studije, prof. dr. sc. Ranko Goić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu je prikazao izazove integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije na iskustvima iz regije, a mr. sc. Nenad Švarc iz HEP proizvodnje je dao pregled razvoja tržišta regulacijskih usluga. Gospodin Šumonja iz HOPS-a je prikazao značajke obnovljivih izvora energije u hrvatskome prijenosnome sustavu.
Poslije kratke pauze za kavu, doc. dr. sc. Ivan Rajšl s Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu je dao kratki pregled primjene blockchain tehnologija u energetici, nakon čega je Maja Pokrovac iz gospodarsko-interesnog udruženja Obnovljivi izvori energije dala osvrt na nedavno donesenu Zelenu knjigu (Analize i podloge za izradu energetske strategije Republike Hrvatske).
Nakon svih izlagača, održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali predavači, a moderator je bio doc. dc. sc. Goran Krajačić. Nakon kratkog predstavljanja najsvježijih mitova vezanih za obnovljive izvore energije u Republici Hrvatskoj, panelisti su se okrenuli realnim problemima i izazovima koji se vežu za integraciju sunca i vjetra u elektroenergetski sustav. Zaključeno je kako je povećana integracija obnovljivih izvora energije moguća i tehnološki ostvariva, ali je potrebna politička volja i regulativa kako bi se sinergija ostvarila na svim razinama: od proizvođača, distributera te, konačno, potrošača.
Sve prezentacije, uključujući i dokument „Scenarijska analiza dugoročnog planiranja energetske potrošnje i dobave s posebnim osvrtom na elektroenergetski sustav“, kao i galerija slika su dostupne na stranicama platforme Hrvatske energetske tranzicije. Snimka radionice će također biti dostupna nakon prethodne obrade.


Organizatori


Pokrovitelji


Organizacijski odbor


Moderatori

  • Prof. dr. sc. Neven Duić
  • Doc. dr. sc. Goran Krajačić

Raspored predavanja

VrijemePrezentacijaPredavač
10:00-10:20Registracija sudionika
10:20-10:30Pozdravni govor Prof. dr. sc. Neven Duić, UNIZG FSB
10:30-10:50Integrirani energetski i klimatski plan za razdoblje od 2021. do 2030. godine Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za energetiku
10:50-11:00Predstavljanje studije „Scenarijska analiza dugoročnog planiranja energetske potrošnje i dobave s posebnim osvrtom na elektroenergetski sustav“ Doc. dr. sc. Tomislav Pukšec, UNIZG FSB
11:00-11:20Integracija varijabilnih obnovljivih izvora - Iskustva u regiji Prof. dr. sc. Ranko Goić, FESB Split
11:20-11:40Razvoj tržišta regulacijskih usluga - stanje i perspektiva Mr.sc. Nenad Švarc, HEP Proizvodnja
11:40-12:00Obnovljivi izvori energije u hrvatskom prijenosnom sustavu Igor Šumonja, HOPS
12:00-12:30Pauza za kavu
12:30-12:50Blockchain tehnologije u energetici Doc. dr. sc. Ivan Rajšl, UNIZG FER
12:50-13:10Osvrt na Analize i podloge za izradu energetske strategije Republike Hrvatske (Zelena knjiga) Maja Pokrovac, Obnovljivi izvori energije Hrvatske
13:10-14:00Panel rasprava
14:00Ručak i druženje

Više o SEEETD projektu

Zemlje u Jugoistočnoj Europi imaju visoke udjele električne energije proizvedene iz relativno starih termoelektrana na ugljen, a odluke o modernizaciji ili zamjeni značajnog dijela tih kapaciteta donijet će se tijekom sljedećeg desetljeća. Istovremeno, regija ima ogroman potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije, kao i značajne mogućnosti za povećanje energetske učinkovitosti. Politička predanost vlada u Jugoistočnoj Europi za provedbu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, poticaj EU za integrativni, ekonomski pristup stvaranju klimatske i energetske politike, te bliske geografske i političke veze između zemalja u Jugoistočnoj Europi nude jedinstvenu priliku unaprijediti dekarbonizaciju i energetsku tranziciju u regiji tijekom sljedećeg desetljeća.

Projekt SEEETD nastoji unaprijediti progresivno razmišljanje i djelovanje na temu dekarbonizacije te nacionalnih i regionalnih strategija energetske tranzicije u Jugoistočnoj Europi. Nadalje, razvit će strategije utemeljene na znanstvenim činjenicama kako bi se osigurala uspješna energetska tranzicija. Konkretno, kroz projekt će se:
i) izgraditi mreža istraživača u Jugoistočnoj Europi koja aktivno radi na dekarbonizaciji energetskog sektora,
ii) razviti znanstveno utemeljena, troškovno učinkovita, politički izvediva rješenja za tranziciju elektroenergetskog sustava kojom se povećavaju mogućnosti regionalne suradnje i podrške na razini EU,
iii) surađivati s dionicima klimatske i energetske politike u jugoistočnoj Europi (vlada, industrija, društvo, akademska zajednica) kako bi se povećala penetracija obnovljivih izvora energije (OIE) pri razvoju integriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova, te
iv) pružiti uvid o raspravama EU-a o paketu “Čista energije za sve Europljane” i predstojećem višegodišnjem financijskom okviru, uključujući mogućnosti smanjenja troškova financiranja OIE.